Jutta Bosch

Life – en reise i maleriets indre

18. april 2009 – 28. januar 2010

Jutta BoschUtstillingen ”Life – en reise i maleriets indre” viser verk av den tyske kunstneren Jutta Bosch. Hun er født i München i 1960 og er utdannet som treskjærer. Etter et opphold hos den østerrikske kunstneren Hermann Nitsch i Salzburg i 1991 kastet hun konvensjonelle arbeidsmåter over bord og begynte å male i store formater.

Hun maler sine verk til musikk, og spesielt lar hun seg inspirere av Bach, Mozart og Beethoven.
Den omfattende malerisyklusen ”Life”, malt i perioden 1996 – 1999, består av 253 malerier og er inspirert av Mozarts ufullendte kirkemusikkverk, C-mollmessen. Det var nødvendig å lytte hundrevis, og kanskje tusenvis, av ganger på de enkelte klangsekundene for å gjennomføre malerisyklusen.

Ved siden av de uttrykksfulle maleriene er det oppstått en dataanimert audiovisjon.  Jutta Bosch kaller det en lydkulisse, som tar oss med på kunstnerens indre reise, men også lar oss oppleve Mozarts C-mollmesse i en virkningsfull innspilling med dirigenten J. E. Gardiner.

Audiovisjonen foreligger på dvd som følger med utstillingskatalogen.
Jutta Bosch’ arbeider er gjennomstrømmet av lys og gjør også sterkt inntrykk som selvstendige kunstverk, uavhengig av musikken.  I motsetning til de raske bildene vi daglig møter i mediene, opplever vi i maleriene til Jutta Bosch et eget tidsaspekt, som vever sammen langsomhet og tilnærming med plutselighet og sammenfatter det til noe som ligger utenfor vårt språk.

Jutta Bosch - life– Jeg interesserer meg for hvordan ting er knyttet sammen, hvordan farger, former og klanger blir ett og del av et stort hele. Lyset og den evigvarende forandringen i sentrum av oss selv er den store hemmeligheten og tema for meg, sier Jutta Bosch.

Samtlige 18 verk som vil bli vist er hentet fra Sammlung Würth.

Kommende utstilling fra februar 2010: 
Neser lukter tulipaner – Spesiell kunst fra spesielle kunstnere fra Sammlung Würth