Günter Grass - Akvareller, grafikk og skulpturer fra Würth-samlingen

04.05.14–11.01.15

Utstillingen i Galleri Würth viser den tyske Nobelprisvinneren i litteratur, Günter Grass (*1927), fra en mindre kjent, men likefullt fascinerende side: som billedhugger og tegner. Gjennom skulptur og tegning har den verdensberømte forfatteren fått utløp for en dobbel begavelse. Allerede i 1956 kom det første verket hvor Grass forente dikt og grafikk.

Grass utviklet tidlig sin kunstneriske interesse. Etter å ha gått i lære som steinhugger, reiste han til kunstakademiet i Düsseldorf og kunsthøyskolen i Berlin for å studere skulptur og grafikk. Forfatterskapet arbeidet han med parallelt med dette. Grass hadde altså en solid utdannelse som billedkunstner bak seg da han plutselig fikk et internasjonalt gjennombrudd med romanen Blikktrommen (1959).

Grunnen til at Grass i stor grad har gjort seg bemerket som en offentlig figur også utenfor de litterære kretser, henger sammen med hans politiske engasjement. Med politiske tekster og taler samt støtte til SPD og Willi Brandt under valgkampene på 1960- og 70-tallet, ble Grass kjent som en aktiv samfunnsdebattant.

Til tross for hans suksess som forfatter, lot Günter Grass aldri litteraturen overta plassen til sitt kunstneriske virke. Med Grass må man svært ofte ta utgangspunkt i en glidende overgang mellom begge medier. Kunstneren har gjentatte ganger understreket hvor viktig samspillet mellom ord og bilde er. Verkene hans starter ofte med en tegning som etter hvert glir over til å bli et dikt eller omvendt.

Tyngdepunktet i utstillingen viser to omfattende sykluser av tegninger: Zunge zeigen (Rekke tunge) og Fundsachen für Nichtleser (Godbiter for ikkelesere). I Zunge zeigen bearbeider Grass sitt flere måneder lange opphold i India med et kritisk blikk. Akvarellene Fundsachen für Nichtleser er laget senere og har et luftig og muntert preg i forhold. Skrift og bilde kommer fra samme penn og danner en slags hverdagspoesi. Disse syklusene utfylles med tegninger, raderinger og skulpturer med motiver nært knyttet til forfatterens romaner.

Utstillingen åpnes av Forfatter Erik Fosnes Hansen 3.mai kl. 14:00

Det er åpen vernissage

Invitasjon til utstillingen (PDF 236KB)

Informasjon om utstillingen (PDF 583KB)