Stilleben i samtidskunsten. Sammlung Würth

30.3.2019–16.2.2020

Galleri Würth har gleden av å presenterer vår nyeste utstilling, Stilleben i samtidskunsten. Utstillingen tar for seg stillebenet som kunstsjanger og utforsker dens plass i samtidens kunst. Representert i utstillingen er blant andre Fernando Botero, Xenia Hausner, Anselm Kiefer, Andy Warhol og Marc Quinn.

Stillebenets fremstilling av virkeligheten har fascinert mennesker i århundrer. Opp gjennom historien har fremstillingsmåten endret seg med tiden, både når det gjelder valg av medium og motiv. Uansett media har imidlertid et av stillebenets hovedbudskap vært det samme: Ingenting varer evig.

Stillebenet nådde sitt høydepunkt under barokken. Man hadde en forkjærlighet for nøyaktige fremstillinger av virkeligheten i form av motiv med visnede blomster, overmoden frukt eller nedbrente stearinlys. Dette skulle minne oss om døden – memento mori.

Quinn (f. 1964) er blant samtidskunstnerne som har tatt denne tematikken videre og brukt den til å ta opp kontroversielle spørsmål. Han har arbeidet med skulptur, installasjon og maleri og benytter både tradisjonelle materialer, og mer uvanlige, som bly, is, blod og til og med DNA. Hans tematikk er livets skjønnhet kombinert med refleksjoner rundt alle tings flyktighet.

Utstillingen viser et variert utvalg verk fra Sammlung Würth og gir et grundig overblikk over den tradisjonelle kunstsjangerens holdbarhet i det 21. århundret. Den viser også tydelig at den har en rettmessig plass i vår tid.

Marc Quinn (*1964), Buffin Bay vinter, 2008. Olje på lerret, 169 x 253 cm. Inv. 13585.