Offentlig omvisning hver søndag kl.13

Litt om utstillingen:

Stilleben i samtidskunsten med verk fra Sammlung Würth tar for seg kunstsjangeren stilleben og utforsker dens plass i samtidens kunst.

Stillebenets fremstilling av virkeligheten har røtter tilbake til antikken. Ordet stilleben kommer fra tysk og betyr «stille liv». Kunstverkene viser døde og ubevegelige gjenstander satt sammen i en komposisjon. Sjangeren nådde sitt høydepunkt under barokken. Man hadde en forkjærlighet for nøyaktige fremstillinger av virkeligheten i form av motiv med visnede blomster, overmoden frukt eller nedbrente stearinlys. Dette skulle minne oss om døden – memento mori, husk at du skal dø. Opp gjennom historien har fremstillingsmåten endret seg med tiden, både når det gjelder valg av medium og motiv, men et av stillebenets hovedbudskap har alltid vært det samme: Ingenting varer evig.

Hvordan bruker kunstnere dette klassiske motivet i dag? Utstillingen presenterer verk av 22 samtidskunstnere som skriver seg inn i stillebenets historie. I verkene refereres det blant annet til samtiden, mytologi, religion, populærkultur, vitenskap og kunsthistorie. Hos noen ser vi tydelige referanser til kunstsjangerens billedspråk, mens hos andre tøyes og utvides hva vi kan definere som stilleben. På hver sin måte utforsker de den tradisjonelle sjangerens holdbarhet i det 21. århundret, og viser at den har en rettmessig plass i vår tid.

Foto: Nadin Maria Rüfenacht, Nature Morte (Helter), 2005, inv. 10860. Fotokred: © PHILIPP SCHÖNBORN PHOTOGRAPHIE