A.E.I.O.U. – østerriksk kunst fra Sammlung Würth

1.3.2020–17.10.2021

A.E.I.O.U. – østerriksk kunst fra Sammlung Würth presenterer et bredt utvalg kunstverk fra de siste 120 årene, av kunstnere med svært forskjellige kunstneriske uttrykk. Østerriksk kunst er et særlig fokuspunkt i Sammlung Würth. Verkene som er innlemmet i samlingen opp gjennom årene, med sine mangfoldige og til tider motstridende budskap, utgjør i dag én av de største privateide samlingene av østerriksk kunst utenfor landet.

Utstillingstittelen A.E.I.O.U. er en spøkefull henvisning til den mystiske formelen som den tysk-romerske keiseren Fredrik III lot innskrive på våpenskjold, tekster, gjenstander og bygninger på 1400-tallet. Hva dette mottoet på fem vokaler betyr har aldri blitt fullt ut forklart. En moderne lesning er: Austria Europae Imago, Onus, Unio (Østerrike som bilde på Europa, byrde, union). Og det sier seg selv at "Østerrike som gjenspeiling av Europa" også gjelder for kunst: uavhengig av den moderne østerriksk kunsts selvstendighet, må dens utvikling alltid sees parallelt med rådende internasjonale trender.

Galleri Würth inviterer til et innblikk inn i én av de mest sentrale og fruktbare kunstscenene i verden. Fra wiener-sesesjonen og Art-Club til wieneraksjonismen og “maleriets triumf” presenteres verk av kunstnere som Oskar Kokoschka, Alfred Hrdlicka, Friedensreich Hundertwasser, Arnulf Rainer, Hermann Nitsch og Siegfried Anzinger. Vi har også gleden av å vise tegninger av den verdensberømte kunstneren Gustav Klimt. Denne utstillingen vil du ikke gå glipp av!

Velkommen!

Peter Pongratz, Uten tittel, 1975/76. Olje på lerret, 275 x 370 cm. Inv. 5316. © 2020 BONO.