Trolldeig!

Husker du 1980-tallets store syssel, trolldeigen? Det gjør vi i Galleri Würth, og vi har igjen funnet frem til denne morsomme hjemmeaktiviteten. Trolldeig er enkel å lage, og ingrediensene finnes i de flestes kjøkkenskap. Du kan lage mye forskjellige, som for eksempel figurer, dørskilt, kranser, pynt og håndavtrykk. Vi har laget noen søte kyllinger til å pynte med til påske! I tillegg har vi laget små figurer med tynne ben inspirert av kunstner Alfred Haberpointners skulptur Vekting, som er en del av utstillingen A.E.I.O.U. østerriksk kunst fra Sammlung Würth.

Trolldeigoppskrift

Ingredienser

 • 2 kopper mel
 • 1,5 kopp salt
 • 1 kopp vann
 • 1 ss matolje
 • (Konditorfarge)

Put alle ingrediensene i en bolle og bland sammen til en fast deig. Det er viktig at deigen ikke er for myk, for da synker figurene sammen. Du kan regulere deigen ved å tilsette mer vann eller mel/salt ut i fra konsistensen. Salt er en viktig del av deigen, den gjør at trolldeigen holder formen bedre og forhindrer at den mugner.

For å sjekke om deigen er fast nok kan du lage en rund ball av trolldeigen og la den stå på bordet i et par minutter. Har den holdt formen er deigen ferdig. Vil du ha farge på deigen kan du tilsette konditorfarge!

Forming og dekor

Noen forslag til redskaper for å forme og dekorere figurene:

 • Bakepapir
 • Fyrstikker eller tannpirkere
 • Pepperkakeformer
 • Maling (vannbasert eller hobbylakk)
 • Glitter, fjær, lim osv.
 • Binders (til oppheng)

 

Du kan lage flate figurer ved å bruke pepperkakeformer. Større, rundere figurer kan støttes med tannpirkere/fyrstikker inni, og du kan bruke tannpirkere/fyrstikker til å feste deler sammen. Litt vann kan også brukers for å «lime» deler sammen. Det kan være lurt å ha bakepapir som underlag når du former trolldeigen, spesielt med flate figurer.

Figurene kan lufttørke i romtemperatur. Dette kan ta fra én til opp mot 14 dager, alt ettersom hvor tykke figurene er. Ønsker du litt fortgang i tørkeprosessen kan du putte tingene i stekeovnen på lav varme, ca. 80 grader, og la de bake i flere timer, men dette kan føre til at figurene sprekker. For å sjekke om trolldeigen er tørr kan du dunke forsiktig i figuren med en teskje. Lyden skal være hard (ikke hul).

Når trolldeigfigurene er tørre kan de males og dekoreres (dette må selvfølgelig gjøres etter trolldeigen eventuelt har vært i stekeovnen)! Bruk vannbasert maling eller hobbylakk. Du kan også dekorere ved å for eksempel strø glitter over den våte malingen eller lime på fjær.

Har du ubrukt trolldeig til overs, kan den oppbevares i en lufttett boks i kjøleskapet i noen dager.

Tre glade påskekyllinger! Vi har brukt vannbasert maling og fjærene er festet ved å lage hull i den myke trolldeigen. Ta ut fjærene for å tørke og male figurene. Du kan også bruke skolelim eller limpistol for å holde fjærene på plass.

Foto fra utstillingen A.E.I.O.U. østerriksk kunst fra Sammlung Würth i Galleri Würth viser: Alfred Haberpointner (1966), Vekting, 1991. Bemalt valnøttre, 58 x 31 x 29 cm. Sammlung Würth, inv.nr. 1806 (© 2020 Bono), og Friedensreich Hundertwasser (1928-2000), 988 Kuss im Regen - Kiss in the Rain - Baiser sous la Pluie, 1998. Akvarell, eggtempera, akryl, olje på papir, montert på lerret, 60 x 91 cm. Sammlung Würth, inv.nr. 5753 (© 2020 Namida AG, Glarus).