Inn i utstillingen med gallerimedarbeider Vilde Matzow – Asgar/Gabriel

Her publiserer vi korte formidlingstekster og ekfraser om kunstverker i den aktuelle utstillingen på Galleri Würth.

Bones and All, 2008/09.

Asgar/Gabriel (Elisabeth Gabriel (f. 1974) og Daryoush Asgar (f. 1975)

Kunstnerduoen Asgar/Gabriel består av Elisabeth Gabriel, født og oppvokst i Wien, Østerrike, og Daryoush Asgar som ble født i Teheran, Iran. I dag bor og arbeider de begge i Wien. Samarbeidet deres startet i 2005, og siden den gang har verkene deres vært utstilt på flere gruppeutstillinger og kunstmesser i både Europa og USA. I tillegg har kunstnerne hatt soloutstillinger i blant annet New York, Wien og Los Angeles.

I utstillingen A.E.I.O.U. – østerriksk kunst i Sammlung Würth er duoen aktuell med verket Bones and All fra 2008/09. Dette er et stort maleri på 2,7 x 3,8 meter. Å jobbe med kunstverk på denne størrelsen er derimot ikke uvanlig for kunstnerduoen, som har jobbet med lerreter på hele syv meter. Bones and All er et typisk verk for disse kunstnerne, der de har satt sammen fotorealistiske elementer, mer abstrakte fargerike former, og tekst i grafittistil. Asgar/Gabriels verk har ofte et budskap som grenser mot det satiriske, der de også som regel avbilder samtidens ungdomskultur.

Scenen gjengitt i Bones and All er formidlet uten en klar begynnelse eller slutt, og det kan se ut som om hendelsene skjer samtidig og oppå hverandre. Denne måten å gi informasjon på kan minne mye om måten vi mottar innhold på i dag gjennom sosiale medier; mye informasjon og mange sanseinntrykk mottatt hurtig og kaotisk på en og samme tid. Det kan derfor virke som om Asgar/Gabriel har sett seg ut et yngre publikum som mottaker av budskapet i dette bilde, et budskap som formidler en noe dyster framtidsvisjon.

Omtrent midt i bildet står teksten «Alles Wird Gut» som kan oversettes til «alt blir bra». Dette tolker jeg som ironi! Meningen her er at det slettes ikke kommer til å gå bra. Denne ironien forsterkes av den tyggegummirosa fargen som er en svært positiv og søt farge. Er dette kunstnernes syn på framtiden vår? Mener de at det ikke kommer til å gå bra med menneskeheten? Eller er dette deres advarsel til oss, menneskeheten må skjerpe seg, ellers kan dette bli realiteten? Dette temaet er uansett noe Asgar/Gabriel ofte tar opp i kunsten sin, kanskje for å påvirke oss betraktere til å ta en ekstra kikk i speilet. Se på oss selv og spørre, hvem er vi og hvordan behandler vi som samfunn verden og hverandre?

Asgar/Gabriel, Bones and All, 2008/09. Olje på lerret, 270 x 380 cm. Sammlung Würth, inv. 14608. © 2020 Asgar/Gabriel.