Kunsthistorisk foredrag: Hermann Nitsch

Torsdag 15. oktober kl. 19 blir det foredrag om kunstneren Hermann Nitsch (f. 1938).

Nitsch er en avantgardistisk kunstner født og oppvokst i Østerrike, kjent for sine blodige malerier og performancekunstverk. Disse var inspirert av religiøse og okkulte offerseremonier. Nitschs performancer er kjent under navnet Orgien Mysterien Theater og involverer blod, dyrekadaver og nakenhet. Mellom 1962 og 1998 satte Nitsch opp nesten 100 av disse performancene. «I want my work to stir up the audience, the participants of my performances. I want to arouse them by the means of sensual intensity and to bring them an understanding of their existence,» skal kunstneren ha uttalt om sin kunstpraksis. Nitsch var også en del av wieneraksjonismen sammen med Günter Brus, Otto Muehl og Rudolf Schwarzkogler, som alle er kunstnere kjente for å produsere konfronterende og provoserende kunstverk. Wieneraksjonismen var svært viktig for utviklingen av performancekunsten som egen kunstsjanger på 60-tallet. De var viktige forbilder for samtidskunstnere som Carolee Schneeman, Alan Kaprow og Nam June Paik. Nitsch er i dag representert ved de største museene i verden som The Museum of Modern Art i New York og Tate Modern i London. I galleriets utstilling A.E.I.O.U. - Østerriksk kunst fra Sammlung Würth er Hermann Nitsch representert med ett verk.

Foredraget holdes av kunsthistoriker og ansatt ved Galleri Würth, Vilde Matzow. Foredraget starter klokken 19.00. Dørene åpner klokken 18.00

NB! Galleri Würth følger FHIs retningslinjer for smittevern og har derfor begrenset antall plasser til foredraget. For påmelding send e-post til galleri.wurth@wuerth.no innen onsdag 14. oktober. Dere vil motta en e-post med bekreftet plass. Bindende påmelding. Gratis adgang.

Velkommen!

Foto: Hermann Nitsch (1938), Sezession, 1987. Olje og blod på lerret, 200 x 150 cm. Sammlung Würth, inv.nr. 3282. © 2020 Bono.