Inn i utstillingen med gallerileder Bjarne Våga – Georg Eisler

Her publiserer vi korte formidlingstekster om kunstverker i den aktuelle utstillingen på Galleri Würth.

Union Square, 1995
Georg Eisler (1928-1998)

Den østerrikske maleren og tegneren Georg Eisler arbeidet med gatebilder hele sitt liv. Hvordan ser vi en menneskemengde? Hva legger vi merke til? Øynene vandrer gjennom mengden og plukker opp detaljer: briller, en hatt, en kopp, en rullestol, høyhælte sko. Det urbane livet og denne måten å se på opptok Eisler dypt. Som Baudelaire, ønsket han å «bade i menneskemengden», for så å vise oss, betrakterne av kunstverket, denne måten å se på, som kunst. Verkstittelen Union Square sender oss til New York City og den verdenskjente bydelen Manhattan, et sted Eisler reiste til og ble dypt fascinert av. Særlig jazzklubbene, og det er noe vi kan kjenne igjen i dette maleriet. Fargene og formene er ett, de slynger seg inn i og om figurene, de grå og røde fargene av betong og murstein, som klang og kontrapunkt i en jazzmelodi. Kunstneren har vært nøye med å la alle figurene ha forskjellig størrelse og posisjon i maleriet, slik at vi som ser på kan «gli inn» og bli en del av gatebildet. Lyden av trafikk, sko mot brostein, summende stemmer, byens bankende hjerte. Kan du høre musikken?

Georg Eisler, Union Square, 1995. Olje på lerret. Sammlung Würth, inv. 14107. © BONO 2020