Juletrepynt

Adventstiden er her, og hva er bedre enn å pynte til jul med hjemmelaget pynt? Her har vi samlet tre forskjellige oppgaver dere kan gjøre hjemme. Vi har valgt pynt laget av materialer de aller fleste har i hus (og hage). Så nå er det bare å samle familien og nyte førjulstiden med et lite juleverksted.

Juletre av grener

Denne oppgaven er veldig enkel, men gir noen flotte resultater. Til pynten trenger dere grener eller pinner, så denne aktiviteten kombinerer innekos med en tur ut for å sanke materialer.

Utstyr

 • Tregrener, kuttet i forskjellige størrelser
 • Limpistol
 • Hamptråd, hyssing eller garn
 • Maling, perler, paljetter, glitter og lignende (valgfritt)

Finn noen fine pinner/grener og kutt dem i passende størrelser. For å lage juletreet må du klippe grenene i gradvis mindre biter slik at du kan sette dem sammen til en trekantform. Ta en lang pinne/gren og bruk en limpistol til å lime de oppkuttete bitene på pinnen, fra minst øverst til størst nederst. La det være litt plass igjen nederst på den lange pinnen for å se ut som en trestamme.

Snu treet og lim en løkke av trå, hamp eller garn på baksiden. Du kan la treet være som det er, eller lim på pynt av glitter, perler, paljetter, garn og lignende for en festlig vri.

Papirsirkler

Her skal dere bruke papir for å lage sirkler i forskjellige lengder og bredder, som dere da fester sammen til et flott anheng til juletreet. Bruk papir i forskjellige farger, papir med mønster eller så kan dere tegne på egen dekor med fargeblyant, fettstift eller tusj. Er det vanskelig å feste papirremsene i sirklene, blir det også fint med dråpeformer.

 • Papir
 • Blyant
 • Linjal
 • Saks
 • Bånd, tråd, hyssing eller lignende
 • Hullemaskin
 • Klesklype eller binders

Klipp fem papirremser i gradvis lengre og bredere størrelse. Du kan bruke farget papir eller tegne på eget mønster som vi har gjort her. Bruk en hullemaskin til å lage et hull i hver ende av papirremsene.

Forslag til størrelse på papirremsene:

Bredde og lengde: 1 cm og 8 cm; 1,5 cm og 12 cm; 2 cm og 16 cm; 2,5 cm og 20 cm; 3 cm og 24 cm

Lag en sirkel av papirremsen ved å legge hullene på hver ende oppå hverandre og hold den sammen med en klesklype eller binders. Begynn med den minste remsen, så fester du den andre remsene på utsiden av den første. Fortsett med gradvis større remser til all fem er festet sammen. La alle hullene ligge oppå hverandre.

Når alle fem sirklene er satt sammen festes de ved å tre et bånd gjennom hullene. Surr båndet rundt noen ganger og knyt av med en knute. Fjern bindersen og lag en løkke med enden av båndet. Heng pynten din på juletreet!

Juletrepynt av garn

Garn og papp kan brukes til så mangt! Det er bare å klippe pappen i den formen man ønsker og så surre garn rundt formen. Stjerne, sirkel, hjerte – rødt, grønt, gull, mulighetene er endeløse.

 • Papp
 • Garn
 • Saks og/eller tapetkniv
 • Blyant
 • Lim (kan brukes til å feste garnet til pappen)
 • Dekor – perler, bånd, glitter og lignende (valgfritt)

Og har dere papp og garn til overs kan dere jo prøve å lage en pappvev?

Tegn en form på pappen og klipp ut med saks. For å lage en form i midten av pappen kan du bruke en tapetkniv. Knyt eller teip enden av garnet ditt rundt pappen og snurr garnet rundt pappformen.

Fortsett å snurr garnet til hele formen er dekket og knyt av enden av garnet. Vil du variere fargen kan du bruke to tråder samtidig eller surre en ny tråd over det første laget slik som her. Fest en snor på toppen og juletrepynten er klar! For variasjon kan du bruke perler eller paljetter til å dekorere pynten.

Gledelig jul alle sammen!