Inn i utstillingen med gallerileder Bjarne Våga – Herbert Brandl

Her publiserer vi korte formidlingstekster om kunstverker i den aktuelle utstillingen på Galleri Würth.

Uten tittel, 1991

Herbert Brandl, (f. 1959, Graz, Østerrike)

Kunstneren Herbert Brandl er først og fremst landskapsmaler. Fra 2004 til 2019 var han professor ved det velrennomerte kunstakademiet i Düsseldorf og er internasjonalt kjent gjennom sin deltakelse ved Documenta IX i 1992 og Venezia-biennalen i 2007.

Det store, utitulerte maleriet i utstillingen på Galleri Würth ligger i grenselandet mellom figurasjon og abstraksjon. Det er bare de overlappende elementene i bildet og den antydede horisonten som lar oss se det som et landskap. Bakgrunnen skimtes øverst, hvor en formørket himmel brenner i rødskjær. Kneisende, mørke fjell rager høyt over bildets senter, hvor kaskader av grønt og gult er rennende og voldsomt påført. Skog, massiv og ugjennomtrengelig. Nederst stilner billedflaten av i lilla og mørkeblått, og vi kan ane vannets ro, rugende over dypet.

Brandls særegne behandling av landskapsmotivet, hvor ublandet maling og tynner er påført med skvetting, flekking og store, sveipende strøk, lar oss se noe annet enn den velkjente hyllesten til naturens majestet, som så mange romantiske kunstnere har viet seg til. Hos Brandl er det som om naturen er utilnærmelig. Vill på ekte. Ikke en villmark som kan nytes, erobres og tilegnes, men et annet rike, utenfor tiden. Et voldsomt rike. Her er det ingen mennesker, ingen stier, ingen bygninger, ingen spor. Det er ikke antydning til naturstemning i Brandls bilder, snarere en fremmed natur, en ukjent og farlig makt vi ikke forstår.

I dette bildet er det naturen som er personen, og vi som er bildet. Det er noe ved naturen som ikke vil kjenne oss, men vi vil kjenne den. Tåler vi å bli avvist?

Herbert Brandl, Uten tittel, 1991. Olje på lerret, 220 x 200 cm. Sammlung Würth Inv.Nr. 2449 © 2021 Herbert Brandl

Foto: Vegard Kleven