Inn i utstillingen med gallerileder Bjarne Våga – Attersee

Her publiserer vi korte formidlingstekster knyttet til den aktuelle utstillingen på Galleri Würth.

Schwalbenschwätzer, 2005

Attersee (*1940, Østerrike)

Østerrikeren Christian Ludwig Attersee har virket som konkurranseseiler, scenograf, filmskaper, skribent, musiker, designer og professor, men er mest kjent som maler. Han er en av de mest respekterte kunstnerne fra sitt hjemland; i 1984 representerte han Østerrike på Veneziabiennalen. I sin svært kreative og mangslungne karriere har han vært innom både popkunst og aksjonisme, med målet å skape totalkunstverker som forener musikk, tale, foto og film. I senere tid har han konsentrert seg om symbolladede, figurative malerier i sterke farger.

Tittelen på maleriet i vår aktuelle utstilling A.E.I.O.U. er vanskelig å oversette fra tysk til norsk, det er et sammensatt ord i to deler. «Schwalbe» er «svale», fuglen. «Zu schwätzen» er «å bable». Ser vi på motivet, gir det mening: en kritthvit, naken mannsfigur balanserer på en slak klessnor, med en fugl i hver hånd, formodentlig som en slags balansestang. Bakgrunnen svimler i stråler og spiraler. Klessnoren plasserer denne metaforen i en banal, hverdagslig kontekst, hvor den halsbrekkende akrobatikken å balansere ved hjelp av to fugler fremstår som hodeløst ambisiøs. Hvor lenge kan han holde dette gående? Ser vi en som faller, eller en som lykkes?

Å være kunstner, å leve som kunstner, kan være krevende. Hverdagens praktiske nødvendigheter og kreativitetens lunefulle flyt må balanseres. Hva skal til for å klare det? Kan man si til fuglen at den skal fly høyere, mer til venstre, for å holde seg oppreist på slak line? Må man ikke også tilpasse seg fuglens vilje, og følge dens bevegelser? Attersee har skapt et originalt og tvetydig symbol i dette bildet, som kan fortelle oss noe om hvordan han ser på kunstnerrollen. Det har relevans for oss andre også. Hvem har ikke kjent på vertigo når tilværelsens sprikende krav møter ens egne ønsker?

Attersee, Schwalbenschwätzer, 2005. Akryl og lakk på grunnet lerret, kunstnerens innramming, 107 x 82 cm. Sammlung Würth, Inv. 10042 © Attersee / BONO 2021