Fra A til Z – kunstnerbøker fra Sammlung Würth

21.11.21 - 4.9.22

I utstillingen "Fra A til Z – kunstnerbøker fra Sammlung Würth» i Galleri Würth vises et imponerende og uttrykksfullt mangfold av bøker som kunstverk. Kunstnerbøker, eller artists’ books, er kunst i bokform, og i Würth-samlingen finner vi tallrike eksempler på denne type kunstverk. Disse verkene kommer i svært forskjellige former og flere tøyer grensene for hva vi kan kalle bøker. Fokuset i denne utstillingen er første del av 1900-tallet, da surrealistene og dadaistene flyttet skillelinjen mellom kunst og litteratur. I deres kunst stod tilfeldigheter og det ubevisste i sentrum. Kunstnerne gikk tidvis så langt at de forlot bokformatet fullstendig, og eksperimenterte heller med trykkteknikker, papir og produksjonsprosesser for å skape unike og sjangeroverskridende kunstverk. Et av høydepunktene i utstillingen er kunstnerboken «Den blå rytter» (1912). De ble laget av de legendariske kunstnerne Wassily Kandinsky og Franz Marc, og fikk stor betydning for kunstens utvikling i det forrige århundret. Både verkene og omstendighetene de oppstod i er svært varierte, og utstillingen er en oppdagelsesreise gjennom det 20. århundres kunsthistorie, med både lese- og kunstopplevelser.

HANS ARP

MAXILIMMILAN BARCK (kunstnertidsskriftet Hjerteinfarkt)

VICTOR BRAUNER

ANDRÉ BRETON

EDUARDO CHILIDA

SALVADOR DALÍ

ROBERT DESNOR

PAUL ÉLUARD

HANS MAGNUS ENZENSBERGER

YVAN GOLL

GÜNTER GRASS

HAP GRIESHABER

HERMANN HESSE

SABINE HOFFMANN

WASSILY KANDINSKY

FÉLIX LABISSE

MAX LIEBERMANN

MARKUS LÜPERTZ

FRANZ MARC

 

ANDRÉ MASSON

BENJAMIN PÉRET

A.R. PENCK

PABLO PICASSO

FRANZ RINGEL

JEAN-PAUL SARTRE

SOPHIE TAEUBER-ARP

GÜNTHER UECKER

HERMAN DE VRIES

KLAUS ZYLLA