Fra A til Z – kunstnerbøker fra Sammlung Würth

21.11.2021 - 4.9.2022

I utstillingen "Fra A til Z – kunstnerbøker fra Sammlung Würth» i Galleri Würth vises et imponerende og uttrykksfullt mangfold av bøker som kunstverk. Kunstnerbøker, eller artists’ books, er kunst i bokform, og i Würth-samlingen finner vi tallrike eksempler på denne type kunstverk. Disse verkene kommer i svært forskjellige former og flere tøyer grensene for hva vi kan kalle bøker.

Fokuset i denne utstillingen er første del av 1900-tallet, da surrealistene og dadaistene flyttet skillelinjen mellom kunst og litteratur. I deres kunst stod tilfeldigheter og det ubevisste i sentrum. Kunstnerne gikk tidvis så langt at de forlot bokformatet fullstendig, og eksperimenterte heller med trykkteknikker, papir og produksjonsprosesser for å skape unike og sjangeroverskridende kunstverk. Et av høydepunktene i utstillingen er kunstnerboken «Den blå rytter» (1912). De ble laget av de legendariske kunstnerne Wassily Kandinsky og Franz Marc, og fikk stor betydning for kunstens utvikling i det forrige århundret.

Både verkene og omstendighetene de oppstod i er svært varierte, og utstillingen er en oppdagelsesreise gjennom det 20. århundres kunsthistorie, med både lese- og kunstopplevelser.

Almanakk – Den blå rytter, 1912. Førsteutgave, utgitt av Franz Marc og Wassily Kandinsky. 30 × 23 × 1,7 cm (bok). Sammlung Würth, Inv. 17152 © 2021 BONO

Robert Desnos/Félix Labisse, Badet med Andromeda, 1944. Bok med dikt av Robert Desnos, ni illustrasjoner og én originaltegning av Félix Labisse. 32 × 25,5 × 2 cm (bok). Sammlung Würth, Inv. 9122 © 2021 BONO

André Breton, Paul Éluard, Salvador Dalí, Den ubesmittede unnfangelse, 1930. Bok med én originalradering og to originaltegninger av Salvador Dalí, omslag av Paul Bonet (1951). 24,5 × 20 × 3 cm (bok). Sammlung Würth, Inv. 9121 © 2021 BONO © Salvador Dalí, Fundació, Gala-Salvador Dalí / 2021 BONO