Inn i utstillingen med kunstformidler Freya Folåsen – Dieter Roth

Her publiserer vi korte formidlingstekster knyttet til den aktuelle utstillingen på Galleri Würth.

Dieter Roths univers – verk fra Sammlung Würth,
21.11.2021 - 4.9.2022

Dieter Roth (1930–1998) var en vandrer, både bokstavelig og kunstnerisk. Født i Tyskland og oppvokst i Sveits, bodde han som voksen på Island, i Danmark, Østerrike, USA, Storbritannia, Sveits og Tyskland. Han var utdannet reklamegrafiker og jobbet som grafiker og designer, men utviklet en kunstnerisk praksis som ikke lot seg begrense av verken kunstform, sjanger eller materiale.

Roth jobbet med maleri, tegning, grafikk, skulptur, assemblage og materialbilder. Musikk og lyd var viktige uttrykksformer, samt film og foto. I tillegg skrev han dikt, drev et kunstnerisk forlag, lagde bøker og bokobjekter, og regnes i dag som en av grunnleggerne av den moderne kunstnerboken. Roth tilnærmet seg kunsten med en eksperimenterende holdning og ofte en leken vri. Materialene han tok i bruk var en blanding av tradisjonelle og uvanlige materialer, både organiske og menneskeskapte. Han tok det hverdagslige inn i kunsten, og brukte alt fra maling og blyant, til leketøy, søppel og mat. Der han innlemmet mat i kunsten var form, farge og lukt sentrale elementer. Det samme var forfall og bedervelse, og han var fascinert over hvordan materialene endret seg over tid. Forgjengelighet, tilfeldighet og prosess er definerende elementer i hans arbeider.

Galleri Würth har gleden av å presentere Norges største separatutstilling av denne mangefasetterte kunstneren. Utstillingen  gir innblikk i Roths viktigste kreative år, med fokus på verk fra midten av 1960- til midten av 1970-tallet. Her vises et utvalg av Sammlung Würths til sammen 54 verk av kunstneren, med grafikk, tegninger, objekter og matbilder.

Dieter Roth, Motorradfahrer, 1969. Blikkleketøy overhelt med akrylmaling, montert på sponplate, 12 x 17 x 13 cm. Sammlung Würth Inv. 15053. © Dieter Roth Estate Courtesy Hauser & Wirth