BESØK HOS DIETER ROTH-MUSEET OG DR. DIRK DOBKE (4.3.22)

Gallerileder Bjarne Våga er i dag på besøk hos Dr Dirk Dobke, direktør for Dieter Roth-museet i Hamburg og deler noen av inntrykkene med oss her.

Dr. Dirk Dobke er direktør på Dieter Roth-museet i Hamburg.

Dieter Roth ( 1930-1998 ) etablerte DIETER ROTH MUSEUM i et rekkehus i Hamburg på 57 Abteistrasse. Fra begynnelsen var museet utelukkende viet til å vise verkene til Dieter Roth og hans samarbeid med andre kunstnere. I dag er museet videreført av Dieter Roth Foundation, som også administrerer arkivet, støtter forskning omkring Roths kunstnerskap og administrerer utlån av verk til eksterne museumsutstillinger.

Gallerileder Bjarne Våga tok turen til Hamburg for å møte museets direktør og få en omvisning i Roths verker.

Under besøket fikk han oppleve mangfoldet av Roths teknikker og kreativitet, hans unikater og multipler. Roth jobbet ofte med de samme figurene eller materialene, og kunne lage flere versjoner av et verk, noen av versjonene kan oppleves i utstillingen Dieter Roths univers - verk fra Sammlung Würth. Der kan man se både Gummibandbild, Motorradfahrer og sjokoladeverk, og verk som har vært gjennom forråtnelsesprosessen.

Et av verkene Dr. Dobke trakk frem var en luksusutgave av POETEREI - dikt av Roth trykket på aluminiumfolie, med mat inni. Dette er et av mange Roth verk som gjennom tiden begynner å råtne og etter hvert også lukte. Museum of Modern Art i New York eier en av disse POETEREI-verkene og den oppbevares i et eget lager, for at lukten ikke skal ødelgge andre kunstverk i samlingen. Lukten av denne versjonen, her vist av Dr. Dobke, har heldigvis begynt å avta.