Åpningstider: Tirsdag til fredag 09 – 16. Søndag 11 – 16  

Natten, demonene og helvete-skildringene i norsk kunst

MartheAndersen

Norge har med sin ville natur og vintermørke hatt en særlig plass i verdens fantasi. Fra vikingenes forestillinger om fenrisulver til Olaus Magnus, munken som på 1500 plasserte Satan og nedgangen til helvete i Nord-Norge.

Hvis man begynner å se nærmere på norsk kunsthistorie, finnes det mange interessante eksempler på hvordan skumringen i den kollektive norske psyken manifesterte seg i billedkunsten og i de toneangivende menneskene som har formet den opp til vår dag. Dette foredraget vil ta dere med gjennom en tankerekke som strekker seg fra tidlige dommedag-scenarioer, gjennom reformasjonens helvetesvisjoner, til Per Kroghs monumentale ragnarok fresko og vår egen tids angst knyttet til klima og global oppvarming. Fra nordnorsk satanisme til Ludvig Ravensbergs djevelklubb til Kittelsens demoner og Emmanuel Vigelands dunkle mausoleum. Foredraget er akkompagnert med lyd og spesiallaget billedfremvisning som bidrar til å sette stemningen rundt dette foredraget.

Foredraget er i et grenseland mellom kunst og formidling, men alt som presenteres erfakta, og foredraget er et annerledes blikk på norsk kunsthistorie.

Foredraget er gratis og åpent for alle. Ingen påmelding nødvendig.

Marthe portrett
Om foredragsholderen:

Marthe A. Andersen (f.1986) er utdannet billedkunstner med mastergrad fra kunstakademiet i Oslo. Som billedkunstner jobber hun innenfor video, performance, tekstil og maleri. Hun er en engasjert foredragsholder som har bakgrunn i kunstformidling fra institusjoner som Astrup Fearnley Museet, Høstutstillingen, Buskerud Kunstsenter m.m.

Andersen har tidligere holdt foredrag på Galleri Würth om konseptkunst.