Hans Holbein den yngre (1497/98–1543), Meyer Madonna (Schutzmantelmadonna), 1525–26, 1528. Olje på tre, 146,5 x 102 cm. Inv. 14910. Foto: Philipp Schönborn, München.

Sammlung Würth

Kunst og kultur en svært viktig del av Würth-gruppen. Adolf Würth grunnla selskapet i Künzelsau, Baden Württemberg i Sør-Tyskland, i 1945. Det er sønnen Reinhold Würth, som siden 1954, har utviklet selskapet til å bli den globale aktøren den er i dag. Würth-gruppen selger bl.a. verktøy, festemateriell og kjemi til bilbransjen, bygg og anlegg, håndverkere og industri.

Reinhold Würth har samlet kunst siden starten av 1960-tallet, og samlingen teller over 18 300 kunstverk. Samlingen er konsentrert om europeisk og amerikansk skulptur og billedkunst fra slutten av 1800-tallet og fram til i dag. Sammlung Würth inneholder flere av den moderne kunstens store navn og sentrale verk. Ernst Ludwig Kirchner, Max Beckmann og Max Ernst, fra tysk ekspresjonisme og surrealisme, utgjør noen av høydepunktene. Tysk etterkrigskunst er også meget sterkt representert ved navn som Georg Baselitz, Anselm Kiefer, Markus Lüpertz og Gerhard Richter. Selv om samlingen har et særlig fokus på tysk og østerriksk kunst, inneholder den også store internasjonale kunstnere som Claude Monet, Pablo Picasso, David Hockney, Henry Moore og Roy Lichtenstein. Eneste norske kunstner som foreløpig har funnet plass i Sammlung Würth, er Edvard Munch.

En betydelig del av samlingen er den senmiddelalderske Fürstlich Fürstenberg malerisamlingen som ble anskaffet i 2003. Den består av tavlemaleri laget av Lucas Cranach den eldre og hans verksted, flere arbeider av mesteren fra Meßkirch, Hans Holbein den eldre, Hans Holbein den yngre og mange flere. En rekke viktige arbeider, hovedsakelig skulpturer, har i mellomtiden blitt tilført samlingen. En av de mest betydningsfulle tilskuddene var den såkalte Schutzmantelmadonna, eller Meyer Madonna, av Hans Holbein d.y., ervervet i 2012. Verket regnes som et hovedverk i tysk renessansemaleri.

I forlengelsen av samlings- og utstillingsvirksomheten etablerte Stiftung Würth i 1993 en skulpturpris, Robert Jacobsen-prisen, som deles ut annethvert år til en skulptør som har særlig utmerket seg på samtidskunstfeltet. I 2017 mottok den norske kunstneren Yngve Holen denne prisen.

Se utvalg fra Würths kunstsamling her.

Museum Würth, Künzelsau.

Kunsthalle Würth, Schwäbisch Hall.

Visningssteder

Museum Würth åpnet som en integrert del av selskapets hovedkvarter i Künzelsau i 1991. Ti år senere åpnet Kunsthalle Würth i Schwäbisch Hall, og her finner man også Johanniterkirche, en gammel kirke som er innredet for å presentere Würths omfattende samling av middelalderkunst. Her kan besøkende studere enestående verk av blant andre Lucas Cranach og Hans Holbein d.y. Selskapet har siden 1999 etablert totalt 15 visningssteder for Sammlung Würth i Europa. Alle museene og galleriene har gratis adgang og ligger i tilknytning til hovedkontoret i sine respektive land. Galleri Würth ble etablert i 2003.

For mer informasjon om samlingen og dens visningssteder, se: www.kunst.wuerth.com