Åpningstider: Tirsdag til fredag 09 – 16. Søndag 11 – 16  
TORSDAG SJÅSTAD

18. APRIL KL. 18

Torsdagsforedrag: I skyggen av Harriet Backer: Kvinnelige norske kunstnere rundt 1900 med kunsthistoriker Øystein Sjåstad.

-

Foredraget er gratis, begrenset antall plasser. Påmelding sendes til galleri.wurth@wuerth.no med navn og antall personer du vil melde på.

-

Om foredraget:

I boken Modernismens billedkunst i Norge. En feministisk aksjon (Pax, 2023) blir historien om norsk kunst fra 1870-1930 for første gang presentert uten menn av kunsthistoriker Øystein Sjåstad. En av kunstnerne vi møter i boken er Harriet Backer, som nylig ble vist med en stor utstilling på Nasjonalmuseet. Hun er utvilsomt norsk kunsts mest kjente kvinne, men som dette foredraget vil vise, var hun definitivt ikke alene.

Harriet Backer har fra hun entret kunstscenen blitt sett på som en viktig maler av norske kunsthistorikere. Hun har vært særlig beundret som en stor kolorist, ikke minst i måten hun avbilder lys og skygge. Ved at norsk kunsthistorie siden 1880-årene har hatt en sentral kvinnelig kunstner, har man gjerne antatt at historien har vært presentert kjønnsnøytral og rettferdig. Kunstkritiker Øivind Storm Bjerke skrev i sin anmeldelse av Backer-utstillingen da den ble vist i Oslo i fjor: "På det vis er det mulig å påstå at Backer er blitt brukt som en unnskyldning for ikke å gi alle de andre kvinnelige kunstnere fra samme tiden, de samme muligheter og den samme oppmerksomhet."

I dette foredraget vil Sjåstad, med utgangspunkt i sin nylig utgitte bok, gi andre norske kvinnelige kunstneren fra den samme tiden oppmerksomhet. Mange av disse var kjente og kjære i sin egen tid, men senere blitt aktivt skrevet ut av kunsthistorien.

I foredraget vil Sjåstad vise hvordan flere kvinnelige malere med stor oppfinnsomhet var med på å utvikle en moderne norsk kunst.

Galleriet og utstillingen holder åpent frem til foredraget.

Gratis parkering og inngang til utstillingen.

Påmelding til foredrag sendes til galleri.wurth@wuerth.no

-

Om foredragsholderen:

Øystein Sjåstad er professor i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo. Han har utgitt en lang rekke bøker og artikler om norsk kunst fra siste del av 1800-tallet. Hans siste utgivelse er Modernismens billedkunst i Norge. En feministisk aksjon, og senere i år kommer Bohemian Visual Culture in fin-de-siècle Norway. Scenes from Christian Krohg's Studio. Sjåstad er også med-kurator for utstillingen "Christian Skredsvig: Mot det moderne", som åpner på Henie Onstad Kunstsenter til høsten.