Åpningstider: Tirsdag til fredag 09 – 16. Søndag 11 – 16  
IDYLL MED ALVOR

Om Milan Kuncs Vi rydder opp (1990). Skrevet av praktikant og kunsthistoriestudent ved Universitetet i Oslo, Julie Gjestrum

En kunstner som er kjent for sin særegne blanding av popkunst, surrealistiske elementer og kitsch-estetikk er Milan Kunc (f. 1944 i Tsjekkia). Ofte har verkene hans også et underliggende politisk budskap. Kunc studerte først ved Kunstakademiet i Praha før han emigrerte til Vest-Tyskland. Ved Kunstakademiet i Düsseldorf var han elev av kjente navn som Joseph Beuys og Gerhard Richter, hvor sistnevnte også er å se i utstillingen Animalia – verk fra Sammlung Würth. Kunc har bodd blant annet i Tsjekkia, Tyskland, Italia og USA, og er i dag bosatt i Praha.

Hoppende

Milan Kunc (*1944) Vi rydder opp (1990). Sammlung Würth, Inv. 2534. Ervervet 1994 © Milan Kunc / BONO

I verket Vi rydder opp (1990) ser vi et vakkert landskap i friske farger, der tre hjortedyr harmonisk går på rekke. Disse frodige og fredelige omgivelsene overskygges imidlertid av et uhyggelig element; et stort missil som bæres på dyrenes rygg. Trettifem år etter maleriets ferdigstillelse, i en verden som stadig preges av usikkerhet og krig, kan budskapet oppleves som like aktuelt og relevant i dag.

Kunc benytter i mange av sine verk politiske symboler for å fremme et kritisk budskap. Det kan for eksempel være hammer og sigd eller McDonalds-logoen, eller som i verket utstilt i Animalia, en atombombe. Disse symbolene er med på å belyse maktens impotens – sterkt kapitalistisk eller autoritær makt behøver ulike former for symboler som tegn og logoer, innflettet i reklame eller propaganda for å legitimere seg selv. Symbolet i Vi rydder opp gir ingen entydige svar eller løsninger, men leder oss til en refleksjon rundt klima, miljø og politisk uro.

Det politiske budskapet kommer enda tydeligere frem i måten han maler på, en stil som kalles pop-kunst og mer spesifikt pop-surrealisme. Selv har han omtalt stilen sin som både «pinlig realisme» og «øst-pop». Kunc’ verk, enten det er hans malerier eller keramikkskulpturer, er ofte preget av sterke farger, drømmelignende eller surrealistiske komposisjoner og en satirisk kommentar til både politikk og forbrukersamfunnet. Humoren og ironien fungerer som et verktøy i møte med alvorstunge temaer.

Ved å bruke dyret som motiv i Vi rydder opp pakker Kunc et dystert tema inn i et tilsynelatende sukkersøtt innpakningspapir. Presangen overrekkes publikum uten fasitsvar – men med et ønske om refleksjon rundt menneskets rolle i samfunnet og i naturen.

Vi rydder opp kan sees i utstillingen Animalia – verk fra Sammlung Würth som står til og med august 2025.